Ballar i cantar, la millor teràpia contra l’Alzheimer.

Ballar i cantar, la millor teràpia contra l’Alzheimer.

Des de fa ja més d’un any, a l’AFAB estem col·laborant en el projecte “Ballant amb l’Alzheimer”, una idea de Susana Pérez, professora del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre on es posa de manifest que el moviment i la música son les eines més poderoses per provocar somriures en les persones amb Alzheimer.

Aquesta experiència va despertar la inquietud d’una de les alumnes  del Conservatori Superior de Dansa, Marina Rojas, que va sol·licitar fer les pràctiques de l’assignatura Pedagogia de la Dansa al centre de l’AFAB. Des d’aleshores, 2 o 3 cops al mes, l’AFAB acull un taller de dansa impartit per ella.

IMG_3160

Des de sempre la Marina s’ha interessat pels col·lectius especials. “Sempre he tingut una sensibilitat especial amb la gent gran. N’aprenc molt d’ells i veig que el sentiment és recíproc”. L’esquema que utilitza per fer el taller és senzill: treballa per temàtiques, que li serveixen de fil conductor de la classe. “Cal tenir en compte l’actitud. Si hi ha molt de moviment però s’avorreixen, experiència no haurà servit de gaire”. Perquè l’objectiu del taller és activar aquella part del cervell connectada a les emocions. I la música i la dansa ajuden a connectar. Segons Rojas, “La pràctica és una cosa i la teoria n’és una altra ben diferent, per això vaig demanar fer les pràctiques a l’AFAB, em va semblar que era la millor manera de posar en valor allò que aprenia a classe”.

[[gallery ids="7313,7311" type="rectangular"]]

Al principi va ser difícil:  “Les persones amb Alzheimer no tenen filtre i les primeres classes alguns usuaris recelaven. Poc a poc van anar agafant confiança i a mesura que avançaven les classes les vam anar adaptant a allò que més els agrada”. En un inici, el taller es feia asseguts en rotllana però ”l’evolució ha fet que els usuaris s’aixequin, ballin i cantin amb mi i el personal de l’AFAB”. Com és d’imaginar, les cançons i balls de la seva època són els que triomfen: boleros, tangos, coples... “els desperta el ritme i pocs són els que es contenen de cantar i seguir el ritme”.

[[gallery ids="7317,7318,7305" type="rectangular"]]

 

Per la Marina, aquesta activitat és molt gratificant: “No puc explicar en paraules el que vaig sentir quan els usuaris del centre em van demanar d’escoltar les cançons que havien cantat feia 15 dies!” 

La Pilar Aceituno és terapeuta ocupacional del centre de dia de l’AFAB, i ha viscut l’experiència d’una manera molt especial.  “Jo tracto cada dia amb persones amb Alzheimer i la resposta a aquest taller per part dels usuaris és indescriptible”.

IMG_3169

La Pilar ens explica que la progressió dels usuaris del centre de dia ha estat espectacular: “cada taller comprovo com la música els activa alguna cosa... és emocional”. Perquè la Pilar, acostumada a treballar la part física, ha pogut comprovar com la dansa i la música treballen per igual el físic i les emocions. “I això és molt beneficiós, ja que a més de les reminiscències, treballem el físic. És una activitat molt completa”. Una altra de les parts que destaca Pilar és la interacció entre els usuaris i el personal d’AFAB. “Això també és molt bo pels cuidadors, ja que s’impliquen i també ho gaudeixen”.  També recalca la importància de no perdre la continuïtat del taller: “Hem de continuar, els beneficia molt, els dóna vida, no podem deixar-lo. Quan sona la música sempre passen coses bones”.

[[gallery ids="7308,7304" type="rectangular"]]

La veritat és que el taller ha complert sobradament els objectius que s’havien  proposat. Tant, que Aceituno ja està pensant en perllongar la dinàmica. El proper objectiu és involucrar les famílies en l’activitat “M’imagino els usuaris cantant i ballant amb els seus familiars. Pot ser una gran experiència!”

 

A continuació podeu veure alguns vídeos del projecte Ballant amb l'Alzheimer. Si en voleu veure més, podeu visitar el nostre canal Youtube aquí

https://www.youtube.com/watch?v=vMsivRp29YY&t=52s

 

https://www.youtube.com/watch?v=ituAP0Q3cRs&t=23s

 

https://www.youtube.com/watch?v=XMVwzKtqzEg

 

 

2018-04-16T14:34:54+00:00