La campanya de sensibilització sobre l'Alzheimer de CEAFA arriba a Catalunya

La campanya de sensibilització sobre l'Alzheimer de CEAFA arriba a Catalunya

"La nova cara de l'Alzheimer" és el lema triat per la primera campanya de conscienciació i sensibilització social contemplada al futur) Pla Nacional d'Alzheimer. Està previst que després d'aquesta, se'n facin de caràcter més específic o centrades en aspectes més concrets amb vinculació clara amb la malaltia i, sobretot, amb les necessitats i conseqüències que genera.


Per fer difusió de la campanya, dos autobusos recorreran tota la geografia espanyola acostant a la societat aquest tema. El proper 21 d'octubre arriben a Barcelona per informar, conscienciar i sensibilitzar la població. Podreu trobar l'autobús a la Plaça Universitat, just davant de la UB. 

Com a campanya de llançament, "La nova cara de l'Alzheimer" pretén oferir una visió general que doni pas, posteriorment, a l'anàlisi de temes particulars. Però introduint, alhora, una visió diferent de la que habitualment es busca traslladar quan s'aborda aquesta matèria.

 

Fins ara hem considerat sempre que l'Alzheimer i les demències són coses vinculades amb gent gran, amb l'edat. Moltes vegades el fet d'envellir s'associa a la pèrdua progressiva de facultats i a l'aparició de malalties, algunes d'elles lleus, altres cròniques i altres degeneratives i / o terminals. Això és un fet i no es pot canviar. És el preu que cal pagar per viure cada vegada més anys. I en aquest viure cada vegada més implica, en part, el fet que les persones grans d'avui són diferents de les de fa, per exemple, 20 anys, però també ho seran de les que d'aquí a 20 anys siguin considerades com a persones grans. En qualsevol cas, els grans d'avui en algun moment van ser nens. Des d'aquella infància fins a l'actualitat la ciència ha avançat, però no ha pogut impedir que un important percentatge de la població més gran pateixi Alzheimer o una altra demència.

 

Per això, com a eix central d'aquesta campanya, es consideren als nens d'avui que d'aquí a uns anys seran adults grans. Aquests nens poden ser els nostres fills, nebots, fins i tot néts; éssers innocents que haurien d'estar privats de qualsevol dificultat, problema o malaltia; almenys això és el que la majoria dels pares desitgen per als seus fills.

 

I, no obstant això, els nens d'aquesta campanya són els potencials malalts d'aquí a 40, 50 o 60 anys, la qual cosa ens hauria de fer reflexionar en positiu sobre el problema de les demències. En absolut és demagògia o es busca crear una innecessària i estèril alarma social. Al contrari. El que es pretén és "posar les cartes sobre la taula" sobre la situació actual de l'Alzheimer, reflexionar sobre el que se sap i el que s'ignora i, sobretot, prendre consciència de la necessitat de seguir treballant amb més intensitat per, en la mesura de les possibilitats, impedir que aquests nens pateixin, pateixin o convisquin amb la demència en el futur.

 

Per això, els nens d'avui ens inspiren a fer les següents reflexions:

 

- L'Alzheimer ens pot tocar a tots i, per tant, és bàsic que les nostres societats estiguin conscienciades sobre aquest problema sociosanitari

- Cal invertir més en investigació biomèdica per aconseguir majors avanços tant en prevenció, com a tractament, cronificació o, si escau (tant de bo), curació

- És fonamental invertir en investigació social i sociosanitària per, mentre l'anterior no va assolint objectius que d'ella s'esperen, poder contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones afectades

- És bàsic que les administracions vagin també prenent consciència sobre la necessitat d'invertir en recursos sociosanitaris en quantitat i qualitat suficients per atendre no només a la població actual, sinó també a la que ha de venir (no oblidem que ja no tenim piràmide poblacional, sinó un bolet provocada pel major nombre de defuncions que de naixements); el 2040 Espanya serà el país del món amb major esperança de vida, així que encara s'agreujarà més el problema de l'envelliment.

- Treballar posant sempre la persona en el centre d'atenció, respectant la seva dignitat i atenent a la satisfacció dels drets que li són propis

- Alertar, també, sobre aquest nou col·lectiu (9-10% del total) de persones diagnosticades per sota dels 65 anys i que requereixen d'unes atencions específiques (per a les que encara ningú s'ha preparat, o ho estan fent de manera tímida ... ) ".

2018-04-16T14:34:54+00:00