L’AFAB se suma a la denúncia de la Taula del Tercer Sector sobre el retard en el pagament de les subvencions.

L’AFAB se suma a la denúncia de la Taula del Tercer Sector sobre el retard en el pagament de les subvencions.

  • L’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona, representada per la FAFAC, ha reclamat en roda de premsa el pagament immediat de les subvencions atorgades i la resolució dels Atorgaments provisionals.
  • L’AFAB depèn aproximadament en un 60% de les subvencions; i l'altre 40% és copagament de les famílies de les persones amb Alzheimer.
  • Si no es paguen les subvencions el mes de juny el personal d’AFAB no podrà cobrar les nòmines en la seva totalitat.

 

 

Barcelona, 19 de maig de 2022. L’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) representada per la seva directora Inmaculada Fernández, ha participat avui a la roda de premsa organitzada per la Taula del Tercer Sector, per reclamar al Govern la fi del retard en el pagament de les subvencions atorgades. Fernández ha explicat que encara estan patint les conseqüències de la pandèmia. “Hem hagut de fer front a una gran despesa degut a la pandèmia i ara n’estem pagant les conseqüències. El 60 % dels nostres ingressos depenen de les subvencions. Si no se’ns paguen, els familiars i el personal som els que haurem d’assumir aquestes quantitats”. La demora del pagament de les subvencions atorgades no podria haver arribat en pitjor moment, “estem augmentant les pòlisses de crèdit; assumint els interessos d’aquests crèdits que queden fora de la subvenció, i reduint l’estructura tècnica dels equips professionals, just en un moment de màxima pressió assistencial pels efectes de la pandèmia” afirma Fernández.

 

 

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que representa 35 federacions, entre les que s’hi troba la Federació d’Associacions de Familiars de malalts d’Alzheimer de Catalunya, i més de 3.000 entitats socials que lluiten contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats- ha reclamat al Govern que posi fi als retards greus en el pagament de les subvencions, la principal font de finançament del tercer sector social. Actualment, les entitats socials estan patint el pitjor retard en els pagaments, el que està generant moltes tensions de tresoreria i incertesa. La Taula calcula que el tercer sector social està avançant més de 33 M€ de projectes que ja s’estan executant (33.627.076 €). 
 

La Taula ha plantejat a la Generalitat 5 propostes i espera que el Govern les assumeixi:

1. Constituir amb celeritat el grup de treball mixt Generalitat - Taula en el qual hi ha tots els departaments que gestionen subvencions adreçades a les entitats socials: Economia, Salut, Igualtat i Feminismes, Justícia, Drets Socials, Empresa i Treball i Presidència.

2. Pactar amb el tercer sector social un calendari de convocatòries de subvencions que es resolguin l’any anterior al període d’execució o, a tot estirar, el primer trimestre de l’any en curs per aconseguir que les entitats puguin planificar-se prèviament i no arribar a executar les actuacions sense saber si seran accions subvencionades o no. 

3. Garantir el pagament de les convocatòries de les subvencions el primer trimestre de l’any d’execució de manera progressivament proporcional perquè les entitats no hagin d’assumir amb fons propis o pòlisses de crèdit els costos dels projectes que són subvencionats.

4. Fer el procés de revisió dels projectes que són finançats per les convocatòries de la COSPE i l’IRPF i que haurien de passar-se a la cartera de serveis de forma consensuada amb el tercer sector social. La modificació de les bases de les convocatòries de la COSPE i l’IRPF que vol dur a terme el Departament de Drets Socials, també s’ha de fer de manera pactada amb el tercer sector. 

5. Assegurar la interlocució permanent amb les entitats socials a tots els nivells. En el polític, garantir una comunicació fluïda entre el Departament i la Taula i, particularment, en els processos de les convocatòries públiques, cal nomenar responsables del Departament per a cada convocatòria perquè les entitats puguin adreçar-s’hi per resoldre dubtes de requeriments, calendaris, formularis o altres qüestions. 

 

2018-04-16T14:34:54+00:00